Dobbelt op

Første konsultation hos Gitte

top-til-altid-slank-2013

Så kom dagen, hvor jeg havde den ære at mødes med Gitte fra altid-slank.dk. Adressen var let at finde, og det tog kun nogle få minutters gang fra Kongens Nytorv metro station. Her blev jeg mødt af en smilende Gitte, der bød mig velkommen i de fine lokaler på Store Kongensgade. Jeg ved ikke hvor kort jeg kan gøre dette indlæg, da jeg har oplevet utrolig meget i den første time!

Kort om Gitte: blev uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2005, og har arbejdet med kostvejledning, undervisning, foredrag osv. siden 2007. Derfor er hun ikke helt grøn indenfor faget, og har oplevet en del forskellige problemstillinger indenfor sundhed og vægttab. Nu har hun kostvejledningsklinikken Altid-slank, som er at finde på Store Kongensgade i det indre København.

Gitte var rigtig behagelig og nem og snakke med, og selv om man kom ind på snak om toiletvaner og andre mere intime detaljer, føltes det på ingen måde akavet. Alle små ting såsom hvordan ens fordøjelse har det, ens stressniveau osv. er med til at give hende en klar fornemmelse af hvor i kosten der skal kigges på. Gitte var hurtig til at se at en af mine løsninger til div. kropslige problemer, hedder sundt fedt (nødder, olier, avocado). Jeg må være ærlig og sige, at den havde jeg ikke gættet. Så allerede fra starten, fik Gitte en guldstjerne i min sundhedsbog!

Hun kunne se at jeg havde nogle issues med hormoner (hvilket er helt korrekt, jeez), da jeg lider af akne og PMS – og ja, det er på trods af at jeg er 24 år. Samtidig lider jeg af migræne (dog sjældent) og hovedpiner i stressede perioder. Sunde fedtstoffer, gentog Gitte igen og igen, så nu havde vi et udgangspunkt. Min hormonbalance skal.. ja.. i balance igen!

En anden ting vi kiggede på, var de tilskud jeg tager. Jeg propper gerne mig selv (dagligt) med en multivitaminpille, jernpille, d-vitamin og fiskeoliekapsler. Gitte fortalte om at nogle mærker var bedre end andre, og man derfor ikke skulle gå efter den billigste. Det kan slet ikke betale sig. Hun kom med nogle mærker som helt sikker kunne levere et bedre produkt, end dem jeg bruger nu (for jeg går gerne efter den billigste på markedet..). En anden overraskelse jeg fik, var omkring min fiskeolie. Den begyndte jeg at tage i tidernes morgen, da jeg startede med mine antidepressive. Men Gitte fortalte, at hvis man skal tage fiskeolie, skal det være i flydende form – ikke kapsler. Grunden til dette, er at man ikke ved hvornår de bliver harske a.k.a. dårlige! Det havde jeg aldrig tænkt over, men hun anbefalede at jeg prøvede at prikke hul på en. Lugtede den fælt, så var det ud!

BEVIDST SPISNING

Nu griner Gitte nok, når hun ser dette, men hun sagde at jeg hele tiden skulle huske det. Bevidst spisning er simpelthen at være bevidst om hvad der bliver proppet i munden. Det at skulle føre maddagbog i fem dag, var en god introduktion til at blive bevidst om hvad man egentlig indtager i løbet af dagen.

Med bevidst spisning kommer udtrykket “bevidst valg”. Et godt eksempel er, når klokken slår 16.30 på CBS. Jeg har været igang siden kl. 8, været hist og pist i løbet af dagen, og undervisningen er ikke i slut endnu. Min hjerne – og måske min mave – skriger efter føde. Men hvad skriger den præcist efter? Chokoladesconen ser yderst delikat ud, men er det egentlig den der giver dig den bedste energi? Eller er det måske den udskårne ananas (som jo også smager skønt) der vil være et bedre valg? Det bevidste valg er det jeg vælger, efter at have tænkt dette. Jeg kan tænke, “nej, jeg tager ananasen, for den ved jeg er god for mig!” og vælge ananasen. Jeg kan også tænke, “jeg har det hårdt, jeg tager sconen!”. Men det at jeg bevidst vælger sconen, selvom jeg udemærket ved den intet godt gør for mig, er hele princippet i bevidst spisning. (Men engang imellem må man selvfølgelig gerne vælge sconen…..)

Udover alle disse gode ting, var der nogle korte bemærkninger til min kost, ud fra den kostdagbog jeg havde lavet. Dobbelt op på frugt og grønt, hed det første, simpelthen for at få fyldt mig med masser af gode vitaminer og mineraler. Selvom jeg troede jeg spiste nok af det grønne, kan jeg efterfølgende godt se at jeg sagtens kan spise mere. Faktisk gør det ikke noget jeg ender på knap 1000g af de gode sager om dagen. Gitte ville også have at jeg sigtede efter at få ca. 80g nødder/kerner om dagen, og gerne også en hele avocado om dagen. Olivenolie over salaten fik grønt lys (juhuu!), så jeg kan få gang i min hormonbalance.

Desuden fik jeg målt min fedtprocent. Dette har jeg fået gjort en gang før, så det var jo sjovt at se hvad der er sket siden juni 2013.

Min vægt sagde 63,9 kg med en fedtprocent på 24,8%. De to tal hun kiggede primært på, var fedtmassen i kg (15,8 kg i mit tilfælde) og TBW (total body water) som lå på 33,9 kg. TBW, bemærkede Gitte, lå lidt for højt for en i min størrelse, hvorfor hun rigtig gerne vil have mig ned på 29 kg. Ved hjælp af “dobbelt op” på grønt og frugt, skulle jeg gerne kunne se resultater på dette.

Når jeg nu kigger på min seddel med disse informationer, bliver jeg nødt til at bemærke at Gitte satte et stort fedt kryds over alt hvad der hed BMI, ideal kropsvægt og overvægtsgrad. Disse informationer er ikke noget vi arbejder videre med, og det er jeg rigtig glad for, da jeg er 100% enig i at BMI bare skal kyles væk.

Jeg kan så til sammenligning fra juni, sige at jeg har: tabt 1 kg over all vægt, -2,2% fedtprocent, -1,7 kg fedt, +0,7 kg muskel, kropsalder –4 år!, og min “fat rating” er gået fra kategori 2 til 1. Det er anbefalet at man ligger i kategori 6 eller under, så mere perfekt bliver det jo ikke. Jeg kan dog ikke lade vær med at klappe i hænderne over at jeg har erstattet 0,7 kg rent fedt med 0,7 kg POWER!

I det store og det hele, vil jeg give Gitte 10/10 af den slags point man nu giver til kostvejledere. Jeg lærte sindssygt meget, på trods af at jeg i forvejen ved meget om sundhed. Jeg blev positivt overrasket, og meget motiveret, da vi snakkede om at et fokuspunkt i mine konsultationer og kostændringer, vil være at få mig af medicinen uden alt for mange bivirkninger. Dette har virkelig stor betydning for mig, og jeg blev glad for at høre at jeg endda gennem kost, kunne påvirke dette. Ellers var målene, at have stabilt blodsukker og energi nok til at komme igennem en dag med arbejde, studie, læsning og løb. Endnu et stort plus i bogen er at Gitte selv udtalte:

SUND ≠ SLANK

Til alle ikke-matematikere, betyder symbolet “ikke lige med”. Jeg er stor fan af dette, for det er så sandt, som græsset er grønt. Kudos til Gitte.

Efterfølgende, til undervisning i makroøkonomi, tog jeg det meget bevidste valg om at snacke gulerødder, i stedet for chokoladesconen (som nu stadig så lækker ud). Jeg glæder mig allerede til næste gang, som bliver torsdag d. 23. januar.

STAY FIT – AND HEALTHY!

PSST! Gitte er forresten også at finde på Instagram! Bare følg @altidslank! Jeg gør! 😀

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dobbelt op